Teatrikus päädis meeleoluka teatripeoga

Mitu kuud väldanud teatrimaraton TEATRIKUS lõppes 22. juunil Narva Vaba Lava teatrikeskuses toimunudteatrifestivaliga, kus selgitati välja parimad etendajad ja lavastajad ning ette kandmisele tuli 9 erinäolist teatritükki.

 

TEATRIKUS festival lõpetas mitu kuud toimunudteatrikoolituse, mille eesmärgiks oli aidata iseseisvatelteatrigruppidel end veelgi arendada ning  samal ajal uutekolleegidega tutvuda. Mitmekuulise koolituse jooksul tutvuti niilavastusideede arendamisega kui ka näiteks teatriturunduseganing  lisaks oli igal osaleval grupil võimalik arendada ühtekindlat mõtet, mis projekti lõpuks lavastuskatkeks vormida tuli. Narva Teatrikuse peakorraldaja Jana Pavlenkova sõnul oliTeatrikuse esimene aasta igati edukas ning nii partnerite kui ka teatrite esindajate kindel soov sarnast mõtet järgmisel aastalkindlasti korrata. “Oleme veendunud, et selliseidloomemajanduse arendusprogramme on väga vaja, kus kokkusaavad nii teatriinimesed omavahel, kui ka eksperdid, kes neidinimesi mitmekülgselt tugida oskavad,“ arvas Pavlenkova.

 

Festivali lavastusi hindas žürii, kelle hulka kuulusid: Tatjana Kosmõnina (Vene teater), Alissija-Elisabet Jevtjukova (MTÜ Kinoteater), Ursula Roosmaa (British Council), Jana Pavlenkova(Narva Loomeinkubaator), Filipp Los (Vene teater) ja PeeterRaudsepp (Rakvere teater).

Said ära märgitud parim naisnäitleja, kelleks sai Marina Bolohhova Jõhvi noorteteatristEksprompt”. Parim meesosatiitel läks Kungla teatri näitlejale Karl Kirt’le. Publikulemmikuks osutus Narva teatrigrupp “Shot”. Žürii tegi erakordseotsuse andes Grant Prix  kahele teatrile: Vilde Teater Tartus ja Teater 316 Tallinnast. Need mõlemad teatrigrupid saavad BritiNõukogu ja EAS finantsinstrumentide abil reisidaÜhendkuningriikidesse, et sealse teatriskeenega tutvust tehaning õpitut hiljem oma tegevustes ära kasutada.

Žürii esimehe Peeter Raudsepa sõnul: “Festival “Teatrikusandis hea läbilõike meie isetegevuslike truppide potentsiaalist ja andis võimaluse näha neid teistsuguses valguses. Läbitehtudprotsessi tähtsus paistis enamustes töödes silma, oli näha, et tegijatele oli tänu koolitusele avanenud uued perspektiivid. Samuti on hea näha, et enamuste tööde aluseks on tugev eetilinekodanikupositsioon, millele praegu veel veidi plakatlikuksjäävale esteetikale lisandub ka puhastunud kunstiline kujund. Inimesed laval on aru saanud, et tulevik on nende teha ja nadteevadki samme parema tuleviku nimel.”

 

Lähemalt teatrimaratoni programmiga saab tutvuda aadressil:objekt.is/teatrikus

Projekti elluviimist toetab EAS Euroopa RegionaalarenguFondist loomemajanduse arendamise meetme SA NarvaLoomeinkubaator OBJEKT projektiLoomemajandusevaldkonnasisese ningülese koostöö soodustamine visuaalsemeedia arengu kauduraames. Projekti koostööpartnerid ja toetajad on Briti Nõukogu, Vene Teater, Eesti Kontserdimaja, Vaba Lava, Eesti Kultuurkapital ja Saksamaa LiitvabariigiSuursaatkond.